Πληροφοριες / Συχνες Ερωτησεις

ποτε περναει κτεο το οχημα μου;

Όλα τα οχήματα κατά κανόνα έχουν υποχρέωση για Τεχνικό Έλεγχο ΚΤΕΟ στα τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης Άδειας κυκλοφορίας (*Πεδίο 4 στην άδεια). Έκτοτε η περιοδικότητα του ελέγχου μεταφέρεται στα δύο (2)χρόνια. Η προθεσμία που έχετε για να περάσετε το όχημα σας είναι τρεις (-3) εβδομάδες πριν, ή μία (1) εβδομάδα μετά την καταληκτική ημερομηνία σας. Αν πέφτει σε αργία ή Κυριακή μεταφέρεται την επόμενη εργάσιμη.

αν εχω ελλειψεις τι γινεται;

Σε περίπτωση που στο όχημά σας διαπιστωθούν Σοβαρές Ελλείψεις και χρειάζεται επισκευές, έχετε στην διάθεση σας 30 ημέρες για τον Επανέλεγχο και την έκδοση του νέου Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου. Σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον ημέρες υπάρχει η δυνατότητα το όχημα να ελεγχθεί ξανά και πάρει άλλες 30 ημέρες προθεσμία. Στο σύνολο η νομοθεσία ορίζει πως δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι 60 ημέρες από τον αρχικό έλεγχο του οχήματος με τις Σοβαρές ελλείψεις. Μετά τις 60 ημέρες γίνεται αρχικός έλεγχος απο την αρχή και όχι απλός επανέλεγχος για τις Σοβαρές ελλείψεις που είχαν σημειωθεί. Στον Επανέλεγχο υπάρχει μικρή χρέωση ανάλογα την κατηγορία του οχήματός σας. 

ποσο χρονο παιρνει ενας ελεγχος;

Ο έλεγχος διαρκεί περίπου 20 λεπτά για επιβατικά και φορτηγά έως 3,5τ, περίπου 12 λεπτά για τις μοτοσυκλέτες και είναι ο ελάχιστα καθορισμένος από το Υπουργείο. Για τα οχήματα με καύσιμο το υγραέριο ο έλεγχος διαρκεί 25 λεπτά. Για τη καλύτερη εξυπηρέτηση σας, καλό θα είναι να κλείνετε ραντεβού, ώστε αυτοί οι χρόνοι να τηρούνται και να μην υπάρχει μεγαλύτερη αναμονή. Σε περίπτωση που θέλετε να έρθετε χωρίς ραντεβού φυσικά και θα σας εξυπηρετήσουμε αλλά πιθανώς ο χρόνος αυτός να αυξηθεί λίγο παραπάνω.

bull bar & σμπ (συστηματα μετωπικησ προστασιασ)

Τα οχήματα που έχουν Συστήματα Μετωπικής Προστασίας οφείλουν να διαθέτουν Σήμα έγκρισης τύπου αποτυπωμένο επάνω τους. Σε αντίθετη περίπτωση σημειώνεται Σοβαρή Έλλειψη στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και ο κάτοχος του θα πρέπει να αφαιρέσει το ΣΜΠ και να έρθει για Επανέλεγχο μέσα σε 30 μέρες.

Προστιμα τροχαιασ για κτεο

Σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας σε όχημα χωρίς Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) σε ισχύ κόβεται κλήση και δίνεται διορία δέκα(10) ημερών ώστε το όχημα να περάσει ΚΤΕΟ. Αφού προσκομίσει στη Τροχαία ο κάτοχος το Δελτίο ΚΤΕΟ που πέρασε εντός της διορίας, γίνεται έκπτωση πάνω στο αναγραφόμενο ποσό της κλήσης.

ΟΧΗΜΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Σε περίπτωση που έχετε καταθέσει πινακίδες στην Εφορία η έχετε κάνει ηλεκτρονική ακινησία για να κυκλοφορήσετε ξανά το όχημά σας, έχετε διορία 15 ημερών απο την άρση της ακινησίας για να το περάσετε ΚΤΕΟ και να μην έχετε κάποιο πρόστιμο. Προσοχή αν κατά την ημερομηνία που δηλώθηκε η ακινησία του οχήματος είχε λήξει το ΚΤΕΟ του και είχε πρόστιμο, τότε αυτό το πρόστιμο "μεταφέρεται" καθόλη τη διάρκεια της Ακινησίας μέχρι να ξαναπεράσει ΚΤΕΟ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε μαζί σας το χαρτί της Ακινησίας που πήρατε από την ΔΟΥ ή το χαρτί της ηλεκτρονικής ακινησίας μαζί με την πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Μετά απο ακινησία 18 μηνών οι πινακίδες καταστρέφονται και εκδίδεται νέα άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες απο το Μεταφορών.

ΦΟΡΤΗΓΑ < 3,5Τ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ

Σε περίπτωση που έχετε καταθέσει πινακίδες στη Διεύθυνση Μεταφορών και θέλετε να κάνετε 'Αρση Ακινησίας θα πρέπει να το περάσετε ΚΤΕΟ για να πάρετε πίσω τις πινακίδες. Προσοχή αν κατά την ημερομηνία που καταθέσατε τις πινακίδες στο όχημα είχε λήξει το ΚΤΕΟ του και είχε πρόστιμο, τότε αυτό το πρόστιμο "μεταφέρεται" καθόλη τη διάρκεια της Ακινησίας μέχρι να ξαναπεράσει ΚΤΕΟ. Θα χρειαστεί να έχετε μαζί την άδεια κυκλοφορίας η την προσωρινή άδεια (οχι για κυκλοφορία) για να μπορείτε να το περάσετε ΚΤΕΟ.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΤΕΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ;

Βάσει Νόμου μπορείτε να περάσετε το όχημα σας σε οποιοδήποτε ΚΤΕΟ σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως που περάσατε την τελευταία φορά. Λειτουργούν πάνω από 170 Ιδιωτικά ΚΤΕΟ και τουλάχιστον 5 Δημόσια σε όλη την Ελλάδα, η επιλογή είναι δική σας.

ΜΕΝΩ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΕΧΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΚΤΕΟ Η ΓΙΑ ΚΑΡΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ;

Στα νησιά των Κυκλάδων που λειτουργούν ΚΤΕΟ υπάρχει υποχρέωση για ΚΤΕΟ και έκδοση Κάρτας Καυσαερίων χωρίς καμία εξαίρεση. Στη Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Θήρα λειτουργούν ήδη ΚΤΕΟ. Στις υπόλοιπες Κυκλάδες (π.χ Μήλο, Σίφνο, Κύθνο) αν ένα όχημα θέλει να βγεί και να ταξιδέψει σε άλλο Νομό που υπάρχει ΚΤΕΟ π.χ Αθήνα (Αττικής) αυτομάτως θα έχει υποχρέωση για ΚΤΕΟ & ΚΕΚ. Για να μην θεωρείται εκπρόθεσμο και έχει κάποιο πρόστιμο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει βγάλει πρόγραμμα πρόσκλησης (παράταση) για αυτά τα οχήματα μέχρι τις 31/12/2021(Α.Π: 58166, ΑΔΑ: 966ΧΟΡ1Ι-ΘΥΞ). Είτε πρόκειται για Αρχικό ή Περιοδικό έλεγχο. Ενδέχεται σε κάποια νησιά να βγεί πρόγραμμα πρόσκλησης και να ελέγχονται τα οχήματα από κινητή μονάδα. Αρμόδια είναι η εκάστοτε Περιφέρεια.

καθε ποτε πρεπει να εκδιδω καρτα καυσαεριων (ΚΕΚ);

Η έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων είναι υποχρεωτική για τα επιβατικά και φορτηγά, ένα (1) χρόνο μετά την ημερομηνία έκδοσης της 1ης Άδειας κυκλοφορίας. Κατά τον έλεγχο του ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια ή στα 4 χρόνια για τα καινούρια, το ίδιο το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) που σας παραδίδουμε έχει μετρήσεις Καυσαερίων με ισχύ για ένα χρόνο. Στον ενδιάμεσο χρόνο το όχημα πρέπει να εφοδιαστεί με Κάρτα Καυσαερίων. Το αρχικό πρόστιμο της Τροχαίας για οχήματα χωρίς Κάρτα Καυσαερίων σε ισχύ κυμαίνεται από 35€ έως 200€, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους που θα βεβαιώσει το κινητό κλιμάκιο της Τροχαίας. Σε ενδεχόμενη περίπτωση ελέγχου που δεν επαληθεύονται οι αναγραφόμενες μετρήσεις, η Κάρτα Καυσαερίων μπορεί να ακυρωθεί.

ποσο κοστιζει ενας τεχνικοσ ελεγχος οχηματος (κτεο);

Το κόστος του Τεχνικού Ελέγχου ποικίλλει και εξαρτάται από το είδος του οχήματος. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για όλες τις τιμές ανά κατηγορία οχήματος στη καρτέλα τιμές.

καθυστερησα, τι κανω;

Στην περίπτωση που καθυστερήσετε να περάσετε το όχημα σας για έλεγχο ΚΤΕΟ, υπάρχει κάποιο πρόσθετο παράβολο εκπρόθεσμου ελέγχου το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη κατηγορία του κάθε οχήματος. Μπορείτε να μας καλέσετε στο ΚΤΕΟ για οποιαδήποτε διευκρίνηση.